La prova identifica quins aspectes tenen més risc, entre un ventall que va dels reflexos fins a la memòria.

 

Posen en marxa el primer test perquè els conductors més grans de 65 anys es puguin autoavaluar des de casa i de forma anònima. És un examen tipus videojoc, que avalua un conductor comparat amb la mitjana d’altres conductors de la seva edat a l’estat. La prova identifica quins aspectes tenen més risc, entre un ventall que va dels reflexos fins a la memòria. El test és al web salut i conducció.cat, de La Fundació RACC, l’Institut Guttman i la Federació Internacional d’Automobilisme.

Una prova pilot als EUA va permetre reduir a la meitat els accidents en majors de 65 anys

L’examen és anònim. D’entrada cal fixar la forquilla d’edat, que va dels 65 als més de 85. En 20 minuts et dona un resultat comparat amb la resta de conductors de la mateixa edat. L’examen permet que el conductor pugui anar tranquil o decidir si vol consultar amb un metge, segons el coordinador tècnic de la Fundació RACC, Marc Fíguls.

Molt bona acollida per part dels conductors sèniors que han provat aquesta eina d’autoavaluació que els ha permès identificar, retenir informació, veure els temps de reacció, la capacitat de reacció que són claus per una conducció més segura

Marc Fíguls coordinador tècnic de la Fundació RACC

El test és un canvi de paradigma. El conductor decideix quan ha de deixar el volant. El director de l’Institut Guttman, Josep Maria Ramírez, creu que entrenant tothom pot millorar el test.

La capacitat de reorganitzar-se perdura durant tota la vida. Per molt que tinguis 75 anys, el teu cervell és capaç d’aprendre nous circuits que permeten expressar aquest nou coneixement que tens

Josep Maria Ramírez director de l’Institut Guttman

Als Estats Units una prova pilot durant sis setmanes va permetre reduir a la meitat els accidents en majors de 65 anys. Segons la DGT, un 21% de conductors té més de 65 anys. Una xifra que el 2040 podria ser del 30%.

 

Font: www.rac1.cat